csak úszás - nem csak békáknak
Létrehozta: sandorbogyo | 2006-11-18 11:22:29-kor
Nos azt szeretném ha itt csak úszásról lenne szó, mivel amugysem űzi itt mind3 sportágat.
Uszodákról, árakról, felszerelésekről, versenyekről, clubokról, és naná, hogy edzéstervekről irogassunkegymásnak
kösz
d.
Hát köszi!
Max kenjük magunkat, habár nézem az időjáráselőrejelzést és gyenge szelet és 25 fok körüli vizet mond, zivatarral és záporesővel, de addig ez még kiderül.
Előzmény: orygyuri (326)
Előzmény: plezerm (323)
egy hülyének tűnő kérdés: a 15 kilométeres úszás a Dunában vajon hány km állóvizinek felel meg?
Másképp kérdezem és azthiszem így jobb: közepes tempóban mennyi idő alatt lehet lecsordogálni Kalocsáig? Illetve Te mennyit számoltál magadnak?
Előzmény: plezerm (323)
Hát köszi a helpet, de a ruha megoldódni látszik, ha olyan az idő a Balcsin akkor Csupitól kapok kölcsön egyet.
Nyíltvizi edzés? Igen sejtem a dolgokat, tényleg jó lenne 1-2 km-et még öböl elött úszni, de hol, kivel, hogyan és mikor?
Én a Dunában úsztam annó sokat, jópárszor átúsztam így ismerős a dolog, de ami régen volt az régen volt és ezért is terveztem még Atád elött pár nyíltvizi versenyt amit én edzésnek tartok. Öböl, Paksi Vírtus, Balaton átúszás.
Előzmény: 4kézláb (322)
nekem egy szavahihető triatlonos azt mondta, ha már neoprém, akkor hosszúújjú. az internetes vásárlással az a baj, hogy nem tudod előtte felpróbálni és a méretezés csalóka lehet.
a nyíltvizó edzést azért javaslom, mert - bár ezt Te is biztosan tudod - nem olyan könnyű elsőre alkalmazkodni a nyers természethez (hullámok, tájékozódás, hőmérséklet stb.)
Előzmény: plezerm (320)
Jónak tűnik!
http://forum.slowtwitch.com/cgi-bin/gforum.cgi?post=1693646;search_string=camaro;guest=65184252&t=search_engine#1693646
Megnéztem a proathlonost. Jó csak árban nagyon ott vannak.
Nézelődtem a neten és találtam egyet:
Én abszolút nem ismerem, de sok triatlonos közül valaki ismerheti.
Érdemes lehet???
Neked kell tudnod, hogy mennyire bírod a hideg vizet, mennyi zsírréteg van a bőröd alatt, mennyire gyorsan (azaz sok hőt termelve) úszol. Nekem egyik szempontból sincs szerencsém
A neopréNen kívül (proathlonnál van blue70 55k-ért, szerintem ennél olcsóbban csak az ebayen) vannak sufnimegoldások is: hallottam sertészsírozásról (IM-en), én tavaly vazelinnel kentem be magam az átúszás előtt. Utóbbinál vigyázz, hogy ne nyúlj a szemüvegedhez kenőanyagos manccsal. :)
Nyílt vízen nem edzettem és nem is hiszem, hogy lesz rá lehetőségen, így a ruha max a versenyre kellhet. Ha költök rá akkor inkább egy verseny úszó ruhát vennék a medencés versenyekre.
A célidő egy órán belül. Ha ez sikerül akkor jó, ha nem akkor nem. IM (váltótaggént úszok) 3800-at akkarom 1 óra, 1 óra 10 perc körül úszni és azért ez a célidő.
Azért körülnézek.
Előzmény: 4kézláb (317)
Előzmény: plezerm (315)
Hali!
Na már 3 hét se és itt az öbölúszás (júl. 11.). Gondolom mindenki készül rá ezerrel.
Annyi kérdésem lenne, hogy ha ilyesmi marad az idő (lehez pl úszni, csak hidegebb a víz) akkor a zsírozást/neoprémet ki hogy tervezi, ki mit használt, mi vált be.
Nem szeretnék nagy beruházásokba kezdeni ruha ügyben.
Ötletek, vélemények?
Üdv
Azért az 50m hátúszás helyet (a videó másodi fele) amit művel a srác az nem semmi:
Szeretnék én csak 15m-ig így delfinezni.
ajánlom a Go Swim! oldalát számtalan oktató videóval.
Akik meg értik az angolt, azok a roppant hasznos útmutatásokat is megtudhatják.
Előzmény: plezerm (308)
Hát!
Lehet, hogy jó, de megnéztem az árát és megijedtem.
De azért köszi. Lehet, hogy beleolvasok valahol és beálldozok annyi zsét.
Előzmény: Sneci-ke (307)
Sziasztok!
Találtam egy klassz könyvet:
Kiss Miklós: A versenyúszás alapjainak oktatása. Jedlik Oktatási Studió, Budapest, 2005.
Nagyon jó az úszásnemek leírása, sok gyakorlatot tartalmaz a stílus javítására (ill. helyes megtanulására), fényképekkel illusztrálva (nagyon helyes gyerkők).
Sziasztok,
jó hír minden úszni szeretőnek. Május 23-án megnyílt a Pesterzsébeti uszoda! Erzsébeten a medditerán lakóparknál, a jégcsarnok mellett. A hír még nem igazán terjedt el, így nagyon kevesen vannak. Eddig bármikor mentem max. 5-10 ember úszott a medencében :) az érzés csúcs szuper, mikor egyedül vagy egy pályán. remélem még egy ideig így is marad.
Szóval akinek esetleg nincsen messze, annak hajrá.. élvezzük ki amíg a "vizi csigák" nem fedezik fel :)
A medence 33 m-es nyolc sávos, és hát gyönyörű az egész uszoda. Reggel hattól este nyolcig nyitva.
Remélem egy-két embernek azért örömet szereztem a hírrel.
Szép napokat mindenkinek.
Sziasztok
Van itt valaki, aki a honvédba (tüzér utca) jár/járt úszni/futni?
köszi
üdv
Milyen az "ellenállás gatya" ?
Nekem mondjuk a lábam gumi nélkül is holtsúly, nincs valami tipped, hogyan lehetne a gyors lábtempóra "gyurni"? A jelenlegi edzés időbe nem fér bele, hogy erre iskoncentráljunk. Különösen az érdekelne ha lenne rá valami szárazföldi "csodagyakorlat", ami a megfelelő izmokat erősíti, hogy a vízben már csak a techknikára kelljen figyelni. Félek azt fogjátok írni, hogy ezt csak a medencében lehet fejleszteni...
Előzmény: plezerm (302)
Nézegettem az edzéseket és elborzadva látom, hogy mindenki ezerrel TEÁ-val tolja.
Értem én, hogy kell az is, meg erősíteni kell a karokat, de egyesek annyit használják, hogy az már rombol. Baromi erős lesz a kar, de az úszás technikát kivégzi.
20% felett nem javalott a használata. Ha kell akkor inkább emelni kellene a távot, vagy venni egy ellenállás gatyát (jövő héten nekem is lesz), TEKI-t, vagy ússzatok csak karral többet (lábon gumival és bójával). S ez még a kevésbbé képzett úszóknál hallmozottabban kijön.
Üdv!
Előzmény: mamut (297)
Előzmény: orygyuri (298)
Szia
Nézd meg a www.hullam91.hu honlapot. A székesfehérvári úszóklub honlapja.
Előzmény: mamut (297)
Ebben igazad van, nem kell sárral dobálózni...de, én pl. a futásról tudnék nagyobb tapasztalattal beszélni. Ott ezt úgy csinálják, hogy elüvöltik magukat a gyorsabbak: PÁLYA !!
Ezt a vízben nehezebb. Valószínűleg ezért vagy kiírja az úszómester , hogy melyik pálya a gyors és melyik a lassú vagy az emberek belátására bízzák. No itt már viszont a gyermekszoba esete is előkerül.
Természetesen van aki a gyorsban is 2x olyan gyorsan úszik mintpl. én de ha látom, hogy mögöttem gyorsabb pali úszik , akkor a fordulónál elengedem. Mert így mindkette jobban járunk. De azt azért ismerd el, hogy ha pl. 3 sávban is úsznak háton és 2 sávban gyorsat ,akkor ugyan a mamika aki hát és kutya úszásban szeretne beszélgetni a barátosnőjével a tegnapi orvos látogatásról az talán menjen a neki megfelelő sávba.
Bár nem vagyok idealista, de elképzelem ahogy az utakon is betartják majd a jobbra tarts szabályt az autósok : )
Mert ez semmi más , csak egy kis gondolkodás kérdése az egész.
Csak ugye azt is meg kell érteni, hogy sokan nem is gondolják, hogy bárkit is feltartanának a medencében .
Előzmény: plezerm (292)
Sziasztok,
kicsit lentebb már írtam ebben a témában, most annyit tudok hozzátenni, hogy Plezerm-hez hasonlóan én is csatlakoztam egy egyesülethez(Lőrinc2000SE), így még olcsóbbra is jön ki egy alakalom, van zárt pályánk és az edző nagyon sokat segít,
Ritkán itt is vannak érdekességek például a múltkor egy néni véletlenül betévett a lezárt hosszunkba és épp 400 lendületest úsztunk vagy 5-en, pont annyira szórodtunk szét egymástól, hogy szegény néni mindig kapott eleget (csak vizet!!) mire odament hozzá az úszómester, hogy nem a legideálisabb hosszt választotta már nem kellett sokat kérlelni, hogy sávot váltson még sajnáltam is kicsit...
Jó készülést
Üdv.: Kiszke
Előzmény: orygyuri (294)
A nénik is azt hiszik, hogy csak ők úsznak a sávban. Majd én fogok tőlük elnézsést kérni, hogy a medencében vizes lett a szemük, ne adj isten a hajuk!
Inkább fürödjön otthon, vagy menjen egy fürdőbe fürdeni.
Az uszodában úszni kell!
Előzmény: gergő (291)
Na ha lehet akkor, most itt ne kezdjük el a sárdobálást egyik-másik oldalra, vegyük tudomásul, hogy mindenki másképp úszik(edz). A legfontosabb pár alap dolog betartása.
http://www.goswim.tv/entries/5498/lane-etiquette-for-masters-training.html
Akiket nagyon zavarnak a vizicsigák és BP-iek azok meg jöjjenek hozzánk az FTC seniorban. Ott a lehet repeszteni, jó ott is be kell pár alapszabályt tartani, ja és van edzô aki megmondja mit csinálj. Senki nem rohangál a maga feje után. De nincs egyetlen mami sem.
Ma a Margitszigeti uszodában egy öreg nénike meséli a barátnőjének: "Képzeld el a pályán a fiatalember azzal a sárga izével a kezén (a tenyérellenállásra gondolt) hozzámért és én ettől úgy megijedtem, hogy meg kellett a kötélbe kapaszkodnom." Egyből magamra ismertem. Majd lassan a nénike kimászott a vízből, és lehúzza a lábáról a békatalpat. A történethez hozzátartozik még az is, hogy a nénike a pálya közepén tempózgatott.
valakinek van-e még ilyen vagy ehhez hasonló története az uszodában garázdálkodó, az úszókat feltartó szövetsapkás vizicsigákról?
Előzmény: Norin (288)
Öööö...nem tudom már,a gyorsúszást mutatja be.
Lehet azért nem próbáltam eddig,mert a karommal nem így csináltam és csak bénáztam:)
Pedig próbáltam ellesni másoktól:)
Mindegy,kipróbálom,ha megy ok,ha nem,maradok ezeknél.
Napi 1 órát úszok,az nekem 2km. Ha tudok mindennap folyamatosan megyek,van hogy hetekig,de olyan is van,hogy hétvégén egyáltalán nem megyek.
Előzmény: 4kézláb (287)
Sziasztok,most találtam ezt az oldalt,nagyon tetszik:)
6-éve úszok,mell és kétféle hát,a gyors nem megy,eddig nem is erőltettem.
Most viszont nézegettem a videokat,szuper,sokat lehet belőle tanulni,meg fogom próbálni:)
Előzmény: plezerm (283)
Nem tudom kit érdekel a dolog? De ha valaki szeretne úszne egyet, akkor:
http://www.magyar.sport.hu/uszas/2009/2009-05-9-10-csongrad/versenykiiras_nevezesi_lap.pdf
Előzmény: ata (265)
Előzmény: ata (278)
Előzmény: orygyuri (326)