2000m
Létrehozta: Adrus | 2010-02-17 15:41:22-kor
Sziasztok! Nagy segítségre lenne szükségem. Felvételire készülök és 2km-t kellene 10 perc alatt lefutnom (nő vagyok). 1hónapja edzek és 12:10 alatt birom csak lefutni. Ugy szoktam edzeni, hogy hétfőnként 4 kmt futok, szerdán meg pénteken 2kmt.
1 hónapom van még arra hogy 10 perc alá vigyem az időmet. Egyébként nem régóta sportolok.
Előre is köszönöm a segítséget.
Vagyis....Ha teljes erőből futok honnan tudom hogy mikor érem el a max pulzust? Mit kell ilyenkor éreznem? Vagy csak símán össze esek és úgy kell fellocsolni és fakereszt?
Előzmény: robcsi1979 (96)
AVG pace-ra én is ezt gyanítottam :) de köszönöm a megerősítést. De akkor ez a 170 bpm elég gáz nem? Hiszen a számítások alapján 182-190 bpm lenne........Milyen módszerek léteznek 1ébként a max pulzus meghatározására? Eddig még sosem teszteltem, féltem hogy rosszul leszek........
Előzmény: monique (95)
average pace = az átlagtempó, amennyi idő alatt lefutsz 1km-t :)
ha teljes erőből futva sem megy 170 fölé a pulzusod, akkor valszeg annyi a maxod. a számítások szart sem érnek.
Előzmény: robcsi1979 (91)
lehet még választani a csimpaszkodást ( hajlított karú függés), helyből távolugrást és az ingafutást ( 5m oda-vissza 2x)
azt ajánlom úgy próbáld ki a többit, hogy előtted futsz egy 2000 méter nagyon, majd semmi levezetés után megcsinálod a többit...
Fekvőtámasz, felülés, fekve nyomás eddig max pontos, a futás ennyi amennyi - mondjuk nálam futásnál 30 évesen 14 perc a limit, így határon belül vagyok- . Ezeket is nézem minden nap. Ezeken kívül mi van még? Ha jól tudom még ezek mellé kell válaszatanom 1 gyakorlatot?
Előzmény: HarcsaBarna (92)
csodát már nem tudsz tenni ennyi idő alatt, de egyszer-kétszer letesztelheted még. Ja, arra nagyon figyelj oda, hogy ne halj bele, mert a többi gyakorlatot nem tudod megcsinálni,. azokat is teszteld le, sőt legjobb mindent lenyomni a futás után!
Próbáltam megsaccolni ma :). Egyben le is ment a 2km, az edzésterv ugyan az mint lentebb írtam. Igaz elkapott közben az eső, sütött a nap, túlöltöztem stb.
A mai 2 kilis eredményem: 11:44, átlagtempó: 10,2km/h, max sebességem: 13,9km/h, kicsit visszább vettem tegnap óta, de egyben lement a körülmények ellenére:). Average pace-m: 5:52/km. 1ébként mi a lószar ez az average pace? Átlagpulzusom: 160bpm, max pulzus 167bmp. szerintetek ebben a pulzustartományban mennyi plussz lehet még azaz meddig vihetem föl a pulzusom? 92kg vagyok, számítások szerint a max pulzusom 182bpm 30 évesen de 170bpm fölött a pulzusom még sosem láttam. A pulzusmérőm tuti jó, egy GArmin forerunner 305-el futok.
A 2km után még lassan kocogtam 2,5km-t 20 perc alatt majd 5perc séta. Ez volt a héten a 3. futó napom egymás után. Holnap pihenő.
Ebből hogy lehetne még többet kihozni?
Előzmény: monique (90)
szerintem a felvételin a tét miatt jobban fogod tudni nyomni. mondjuk a táv első felét még nem teljesen meghalva futod, a második felét már full meghalva, nekem ez így működött mindig a coopereken suliban annak idején :))
de egyébként próbáld (őszintén) megsaccolni hogy milyen tempóban tudnád és olyan tempóban kezdeni, nem érdemes elfutni az elejét.
Előzmény: robcsi1979 (89)
No, lassan közeleg nekem is a felvételi időpontja, ha minden igaz akkor jövő hét vagy utána következő héten.......Ma majdnem kétségbe estem. 1600m után kidöglöttem, túlfutottam magam. Igaz, ezt az 1600m-t 9 perc 27 másodperc alatt sikerült lefutni, átlag sebességem 10,5 km/h max sebességem 16 km/h. Ehhez tartozó átlag pulzusom 159 bpm, max pulzusom 168 bpm. Utána 2 perc séta, majd 2,5 km kocogás.
Az igazsághoz hozzá tartozik hogy délután 3-4 között futottam. Eddigi futó edzéseim leginkább reggel végeztem üres gyomorra, előző nap este betöltve csokiból meg egyébb szénhidrátból hogy ne üres glikogén raktárakkal induljak neki a futásnak reggel üres gyomorral.
Kérdésem a következő:
Szerintetek hogy a picsbe fussam le minél jobb idő alatt a 2000m-t? Hogy osszam be minél jobban az erőmet hogy ne fussam túl magam? 14 perc a limit, e fölött nem szabad futni, de szeretném minél jobb idő alatt lefutni.
Az edzéseim úgy néznek ki hogy: 5 perc bemelegítő séta, utána a 2000m, utána 2 perc séta, ez után 2,5km kocogás, majd 5 perc levezető séta.
Utána azért kocogok még 2,5km-t hogy meg legyen a napi edzés adag :)+az erőnlét fokozása stb.
Szerintetek ez így jó? MAFC pályán - ELTE pálya, Bogdánfy Ödön utca - szoktam futni, rekortánon, a szigeten az Atlétikai Centrumban lesz a felvételi, ott is rekortán van ha jól tudom?
Andrus! Nem lehetett volna halasztás kérned a betegségedre hivatkozva? Orvosi igazolással alátámasztva, és egy másik időpontban megcsinálnod?
sajnálom, hogy pont akkor lettél beteg! :(
de ha folytatod most a futásokat rendszeresen, jövőre röhögve teljesíted a maxot! :D
Előzmény: Adrus (86)
Mindenkinek köszönök mindent nem jött össze 38 fokos láz és 12:30, jövőre restrart...
azt kihagytam h a hosszú relatív! a 2000m-hez képest gondoltam hosszút. ;) 1 óránál azért több ne legyen időben.
Előzmény: monique (82)
Szertornáztam előtte és kijelöltek egy céges versenyre,de akkor még nem volt kedvem futni.Ezt követően szerettem meg ezt a "sportok királyát".
Előzmény: monique (81)
Adrus, egy ötlet: próbálj meg néhány lassú és hosszú futást, és a gyors edzéseket teljesen hagyd ki pár hétig. hátha ez elég ahhoz, hogy kipihenje magát a szervezet és visszajön az eddigi teljesítmény sőt talán picit több is.
Előzmény: Adrus (77)
leon01: egyáltalán nem futottál?
nos akkor a lehetőségek:
1) nem futottál de sportoltál mást
2) futottál valamikor régen
3) te vagy az új gebrselassie
:))))
Előzmény: leon01 (80)
Egy edzőpartnerrel sokat gyorsulnál. Én is többet tudnék segíteni,ha látom a futó adottságait,futóstílusát,edzéstervét és edzőhelyét. Én az első 15 km-es hegyi versenyre úgy készültem fel 1 hónap alatt,hogy előtte egyáltalán nem futottam.
Előzmény: Adrus (79)
Utólagosan is elnézést kicsit kiborultam, de olyan szép az időnk hogy azota kicsit átgondoltam , mit hogyan fogok és pont ahogy Bozót írta én is ezekre gondoltam, hogy az órát itthon hagyom mostmár nem érdekel:) egyébként azért pánikoltam be mert most közölték hogy a május 11 az végülis április 29
Mégegyszer köszi, dehogy adom fel:)
Feladni nem érdemes. Átgondolni, hogy mit hogyan csináltál, esetleg visszavenni, nyugisan kocogni, erőedzést ésszel végezni, eleget aludni, órát néha otthon hagyni, egy-két hét múlva újramérni.....érdemes!
Előzmény: Adrus (77)
Ha már az indítóhozzászólásomnál is sokkal rosszabbat futok akkor ajánlott abbahagyni ezt az egész futás mizériát?Hihetetlen hogy heti 3xi futás mellett (feb. eleje óta) még a kezdő időmnél is sokkal rosszabbul teljesítek...
Feladom..
húúú, bonyolult témára kérdezel rá. :)))
igen, lehet fejlődésnek nevezni, ha kitart, és nemcsak a szokásos naponkénti ingadozás volt. bár ez túl nagy lenne sima ingadozásnak :)
milyen táblázatból és hogy jött ki a 114? mennyi a max pulzusod, konkrétan kimérted? mert _majdnem_ biztos, hogy ez túl alacsony. vhol a 130 és 150 között lehet inkább... tehát elvileg ott tudnál legjobban fejlődni, de ehhez idő is kell, most meg inkább a gyorsaság fontos neked kis rövid távon. bár még abban is tud segíteni csomót az aerob módon edzés. ;)
egyébként h normális-e, azt a kérdést nem értem. :) ez egyénfüggő, hogy kinek hol jön be a légszomj. (nekem pl. 195-nél.) max. pulzustól és edzettségtől is függ, de leginkább a maxtól. azaz annyira nem függ, csak ez egy jó közelítő módszer az anaerob küszöb megsaccolásához.
Előzmény: robcsi1979 (75)
Monerd2! Azért terveztem a 2x2000m közé az 500m sétát mert mint említettem decemberben 500m-t sem tudtam még lefutni (szóval én nem a nulláról kezdtem hannem annál is lejjebb, a béka s@gge alatt valahol:). Eddig Alföldön, sík terepen futottam napi 5 kiliket - 5x5000m/hét - most meg vissza jöttem Pestre, és egyenlőre csak ezt a futóterepet ismerem - Gazdagrét körbe lejtőn föl, lejtőn le. Azt hittem nem fogom bírni, először így is lett, fölfelé majd kiköptem a tüdőm, majd sétáltam kb 2 percet. Utána lévő edzésemen beterveztem közé az 500m sétát, mondom akkor legyen tudatos, csak nem olyan érzés hogy "feladtam". Aztán mikor felértem és már jött a lejtős szakasz akkor már nem akartam sétálni.
Egyébént érdekes hogy ezen a terepen eddig 3x futottam:
1. mikor "feladtam" - séta majd megint futás
2. mikor végig futottam föl és le
3. tegnap - szintén végig. A lényeg hogy össze néztem a 2. és a 3. edzésem, az időm jobb lett 12 másodperccel a felfelé 2km-en (nekem most ez a lényeg) a pulzusom maxa a tegnapin 160 volt kb egyszer - utána 150-160 as tartományban - , a második edzésemen 168 volt többször is. Ezek szerint ezt már nevezhetjük fejlődésnek?
Másik kérdésem az lenne hogy nekem táblázat szerint az aerob zónám futáshoz 114-133 között van. Futások alatt mostanság fölfelé - meg lefelé itt gyorsabb a tempó is - 150-160 között. 160-nál vagy fölötte már van némi "légszomjam", viszont a 150-155 ig még kényelmes. Ez teljesen normális így?Most azért edzek ebben a tartományban hogy szokjam ezt is, mert a felmérőn a 2 kili időre tempós lesz és oda meg kell ez a pulzustartomány is. Vagy nem jól gondolom?
Előzmény: monique (73)
Nem csak fehérjét eszek persze hanem fekvenyomok és súlyzós edzésekre járok ezért fehérjeporozok ami új most nálam.
500m séta? minek az (hacsak nem döglöttél ki teljesen és muszáj pihenned)? felesleges :)
Adrus: mit jelent h "fehérjézek"? (ha jól értettem) ha csak fehérjét eszel, az nem jó, szénhidrát is kell ezekhez a nagy intenzitású futásokhoz.
Előzmény: Adrus (72)
Köszönöm, nem változtattam semmit , annyi hogy most fehérjézek, de mostmár mindent be kell vetnem, közeledik a máj 11
Szia Adrus!
Bocsi hogy múltkor kinyomtalak msnről de már éppen kiloggolt a gépem mikor rám írtál. Említettem hogy én testépítéssel foglalkozom közel 9 éve - plussz most a futás -. A lényeg hogy a testépítés az a sport ahol az az el működik hogy NO PAIN NO GAIN - azaz fájdalom nélkül nincs növekedés. A lényeg hogy ami nekem bevált a savasodára az a GLUTAMN. Por formájában kapható, 5g egy adag belőle. Ez segít elkerülni a túledzést és a savasodást. Azaz kinyomja a tejsavat a szervezetből. A másik a magnézium, Scitech termékek közül a Calcium MAgnézium a legjobb, 100 tabi kerül valami 1800ft ba, nagyon megéri. Plussz általános vitaminkét egy 1000mg-s C, emellé mehet még 1 multi vitamin, mondjuk Bioteches Vitabolic vagy One a Day. Ezeken kívül felszíni kezelésre a feketenadálytő kenőcs, nekem ez utóbbi inhüvely gyulladásra is nagyon bevált. Arra azért mindenképpen vigyázz hogy a "verseny" előtt ne edzt túl magad. Mondjuk ha eddig 5 napot futottál 5x3000m-t a héten akkor vedd le 3 ra, max fuss hosszabakat, "intervallumokat" 3x2000m közte 500m sétával.
Én mikor elkezdtem tavaly decemberben futkorászni, 500m-t sem tudtam lefutni. Nekem nem a vádlim görcsölt hanem a sípcsontomnál lévő izom elől, majd elkezdtem komolytalanul lassan kocogni, alacsony pulzustartományban 60-70%, ezzel szokattam a vádlim a futáshoz, pedig hidd el 160kg be símán bele gugoltam előtte. De a futás az más. Most igaz nekem valahogy "gyorsulnom kellene" a 14 perc így is meg van. Én most hill edzéseket csinálok, Gazdagrét könnyebb lejtőn fel - 2km - itt már 165 körül van a pulzusom, szoknom kell ezt a tartományt is majd utána jött volna az 500m séta, de ez kimaradt, majd meredekebb lejtőn le. Nem volt kedvem az 500m sétához közte, így mindíg egyben futom az 5 kilit dimben dombon:), igaz hogy most közeledik az időpont csak minden másnap mert nem akarom magam túledzeni, a táv ugyan az mint előtte, az intenzitás magasabb. Pihenőnapokon súlyzós edzés+séta futópadon ( 1 óra). Nekem ez vált be.
Előzmény: Adrus (65)
biztos nem változtattál a stílusodon valamit? ugyanaz a pálya most is? a tartásra tényleg figyelj, nekem is volt kezdőként h az oldotta meg fájdalmat.
Előzmény: Adrus (65)
Ha minden futásod 2000méter és mindig az időn görcsölsz, csodálom, hogy csak a vádlid keményedik. Kocogás, nyújtás, masszírozás, megnézium, több folyadék, bemelegítés, odafigyelni a testtartásra (nem csak futáskor, de akkor különösen)....
Előzmény: Adrus (67)
Ebből a lépcsős dologbol heti 200at szoktam... akk csak velem van a baj...
NYÚJTÁS. Ennyi a titok. A vádlit úg ytudod legjobban nyújtani, ha lefelé engeded a sarkad.
1, . hanyatt fexel az ágyon, fogsz egy nadrágszíjat, ráakasztod a talpadra a lábujjaknál, majd kinyújtod a lábad az ég felé, és a szíjjal a lábujjakat lefelé húzod.
2. nekitámaszkodsz a falnak derékszögben állva, hogy a vádlid húzódjon.
3. a legjobb- ráállsz lábujjal egy lépcsőfokra, és leengededed a sarkad ameddig megy, majd lábujjhegyre állsz. ebből napi 10-15 csodát tesz
HELP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A DOLGOK NEM ALAKULNAK VALAMI FÉNYESEN, ELŐJÖTT EGY KIS PROBLÉMA SZÉGENY NEM SZÉGYEN LEÍROM, MERT MÁSTÓL NEM TUDOK SEGÍTSÉGET KÉRNI.
Szóval a nagy március közepi változás bekövetkezett mínusz irányban , elkezdek futni és egy jo 500 m után bekeményedik a vádlim és csak csoszogok csoszogok...mások azt mondták nekem ezt nevezik savasodásnak. Ez elkeserítő.... még mikor kezdtem se volt soha ilyen egyszerüen mintha 2 nagy kődarab lenne a lábam és csak végigszenvedem a 2000m-t amit 2 hete még mosolyogva futottam a hóesésben. Jó 2 percet is van amikor rontok, a legjobb 11:00ás időm már csak vágyálom. Ez normális vagy velem van a baj? Mit tegyek? Az akarat még mindig erős a felvételim időpontja május 11.
Help!!
Felülés és "fekvő"támaszra van ám jobb edzési módszer is Kedves Adrus!:) Jólvanna csak vicceltem, bár semmi okom rá. Most értem haza a futásból, qrvaélet hogy nem fog ez össze jönni. Egyenlőre ott tartok hogy 1500m 11,13, - 15:55 lett az első 2000m de ebben benne van az elején az 5 perc sétám - alatt. Futottam 2x2000m-t közte és a végén 500m sétával. Utoljára márc 3.án futottam, mondom pihenek picit. Hiba volt. Haza értem, majd kiköptem a tüdőm és abszolúte nem esett jól a futás sem. Ez van, állítólag jövő 7en már KEDZŐDIK!!APA KEZDŐDIK!! - dejókedvem van, pedig semmi okom rá! :(
Előzmény: Adrus (62)
Naná hogy benne vagyok az ivásban :P nekem sem a futás a számom de az a baj , hogy úgy különösen más sem. A felülés és fekvőtámasz is hosszú kínlódás eredményeképp lett max pontos... Kitartás
Én pl 20 évesen 103kg voltam tömény zsírban - 169cm magasságomhoz jól állt :) -, szóval nem hiszem hogy le tudtam volna futni. Majd 3 hónap alatt lefogytam 62kg.re, na ott már meg volt, mindez 2001-ben, én pl azóta nem futottam, csak gyúrás meg kardió szobabicajon. Most 92kg vagyok, minimális zsírral, 46cmes karokkal, szóval nem igazán az a futó, gazella alkat:) Nekem elég a minimál szint is, majd felhúzom a többivel az arányokat. No nem azért mert minimalista típus vagyok, csak egyszerűen én másban vagyok jó. Ha meg ennél jobban sikerül, akkor öröm és bódottá!!:) Ha meg sikerül a felvételi, ISZUNK RÁ 1 ÜVEG PEZSIT vagy kettőt ha benne vagy és a futást elfelejtjuük örökre:) . Csak vicceltem, a futást illetően, természetesen FUTNI KELL MERT FUTNI JÓ:)
Előzmény: Adrus (60)
Én nem a minimum 1 pontra hajtok, ugyanis az szerintem bárkinek megvan aki 20 éves, nem beteg, és nincs elhízva. Én be is szeretnék kerülni az iskolába ezért 25 pont a cél.
Lehetsz szemüveges, de azért nem mindegy milyen mértékű a látásprobléma. Jelentéktelennek tűnő ügyeket is néznek amúgy, konkrét példa egy küzdősportos múltú fiatalember, egyik lábán kislábujj hiánnyal...állítólag a stabilitását befolyásolja ez a testi hiba, ezért nem lehet rendőr....
Nekem az egyik szem teljesen halott, ez elég nagy hiba ;)
Előzmény: monique (54)
szívesen. :)
szemészeti táblával az a gond, hogy néha belekérdeznek a jobb/bal oszlopból is a legalsó számba, tehát nem elég a közepét megtanulni.
és ha ez megvan, akkor még mindig elővehetnek egy közellátást vizsgáló könyvet ami tele van kis számokkal, amit ki kell tudnod olvasni.
a szemész alaposságától függ általában :) nem tudom h ennél a tesztnél mennyire alaposak :P
Előzmény: robcsi1979 (56)
HarcsaBarna! Te biztosan szakavatott vagy a témában - kicist OFF topic -, kérdezném hogy mondjuk egy Pitman "A" típusú nyelvvizsgára - szóbeli - fizetnek e valami plusszt ilyen helyen? 2001 ben vizsgáztam, akkoriban emlékszem ment a harc hogy nem fogadják el Magyarországon, de a világon szinte mindenhol elfogadják. Rigóuccccccccccccca monopólium4EVER:) azaz inkább :(
Azóta lemaradtam az eseményekkel ez ügyben. Ja, meg lenyomtam a Rendőrtisztin egy Biztonságszervező felsőfokú - OKJ - tanfolyamot, erre esetleg? Mondjuk OKJ-sből van még ezen kívül 3db felsőfokúm, csak nem hiszem hogy pl egy Marketng és reklámmenedzserit beszámolnának ide.
Előzmény: HarcsaBarna (55)
Nem lány vagyok, csak 30 fölött....... Félre olvastam, ezek szerint 1280x800 ban gond van az éleslátásommal is :) 14 alá kell vinnem a minimumért, most már leesett, kössz hogy szóltál!
Nekem azt mondta az egyik ismerősöm hogy a szemészeti táblát meg kell tanulni, - ha baj van a látással - ennyi a titka:)
Előzmény: monique (53)
lehet szemüveges, de az éleslátást azért nézik... talán benne van a korábban írt jogszabályban...
Előzmény: monique (54)
Bozót: szemüvegesen v. kontaktlencsével ezek szerint nem lehet? (nem vagyok vmi tájékozott...) na akkor én is mondhatok le eme pályákról :)
Előzmény: Bozót (45)
Én 30 vagyok azaz már lassan 31, így akkor 16 perc alatt kell lefutnom a 2000m-t hogy ne legyen 0 pontom? Az így mondjuk nem olyan rossz. 2km nálam most 15:56 GPS-el mérve:) szinte kocogós tempóban, kb 7,5km/h-n :)
Előzmény: HarcsaBarna (49)
16 percnél kell jobbat futnod a minimumért, és lehet más az erősséged... a 10 perc az már a 25 pont, de amit feltettem az idén megváltozott, tehát 16 percre kapsz 1 pontot. A minimumokat emelték 1-2 perccel korcsoportól függően..
16 perc a női és 13.30 a férfi minimum.. 30 éves korig..
30 fölött már 17 a női és 14 a férfi minimum...
Előzmény: Adrus (48)
nem gáz az, miért lenne?
módszer: http://www.edzesonline.hu/edzesterv/3/pulzusmeres_1_maximalis_pulzus_meghatarozasa
alapvetően, kell egy hosszú alapos bemelegítés, pár km futkározás, utána teljes erőből nyomni, lehetőleg emelkedőn, és ha már tök szarul érzed magad és nem bírod jobban nyomni és a pulzus sem emelkedik már akkor valszeg elérted a maxot.
Előzmény: robcsi1979 (96)